Google

torstaina, joulukuuta 07, 2006

Camera Obscura by Tyyne

Joo....tämä mullistava teline on Camera Obscuran aihio. Niinkuin kuvasta kuvastuu on piirtoheittimen peiliosa päässyt uusiokäyttöön. Häkkyrän jalat on tehty 28 mm:n valmiista mäntysaloista ja alapäästään ne on suojattu kumitötteröillä. Peiliosa on irrotettava. Jos joku epäilee kehikon tuulenkestävyyttä, niin huoli on turha: kehikko on mahdollista kiinnittää syvälle kallioperään tunkeutuviin kiiloihin vähintään Tyynen jalan paksuisilla vaijereilla (Tyynen koipi on ohuimillaan halkaisijaltaan n. 200mm).


Peiliosa on kääntyvä nerokkaan kääntömekanismin ansiosta.

Huomaa kuusesta laaditun kehikon hiotun tarkka saumatyöskentely, sekä nitojan hallittu käyttö. Kylkien viistous on razorsharp 70 astetta, jolloin päästään n. 1300mm:n jalkaväliin. Teltan sisäpuoli on tällöin riittävän tilava vähän eläväisemmällekin piirtelijälle. Kehikko oli vielä varsin siisti J.Hevosmaan käsistä lähtiessään, mutta Tyyne hiukan modifioi eli tuunasi sitä.

Jalkojen yläpää on suojattu ohuella alumiinista taivutetulla kourulla palokärkituhojen estämiseksi. Valkoselkätikat saavat armon...
Aihiossa oli vielä tässävaiheessa kaikenlaisia poistettavia ruuvinpätkiä muistona ankarasta suunnittelutyöstä (todellisuudessa ne toimivat pahojenhenkien karkoittimina...camera obscurahan on vanha keksintö ja silloin taikausko rehotti melkein yhtävoimakkaana kuin rapakon takana nykyään)

Linssinä on käytetty Heliopanin No. 1 linssiä.

Teknofokus toimittaa mm. tätä linssiä

Kangas vielä puuttuu, mutta kaikki aikanaan.... pimiöverhokangasta on jo tilattu neurokankaasta.

Joku voi ihmetellä kuvien hämäryyttä. Kaikkihan varmaankin pystyvät suomentamaan Camera Obscuran, eikös vaan ? Siitähän seuraa myös kuvien tietty himmeys.
Käytetyt tarvikkeet ja työkalut: Rapid R34 -nitoja niitteineen (10 mm), Bahco-reikäporasarja (51 mm ja 73 mm terät), liimaa, ruuveja ja muttereita M5 ja M6 aluslevyineen, liimalevyä, vaneeria, burana 400 mg, laastareita (itse leikattava), korvatulppia läheisille kiroiluvammojen välttämiseksi, Heliopan No. 1 linssi ja 28 mm:n salko 4x2100 mm.
Melkein loppuun vielä pari hämmästyttävää ihmiskädentaidon ilmentymää hämäräkuvan muodossa:










Melkein loppuun vol2 vielä pari varoituksen sanaa. Kannattaa erittäin tarkasti miettiä lähteekö tällaiseen projektiin mukaan. Monille on nimittäin käynyt niin, ettei voi kertakaikkiaan lopettaa näiden valmistamista. Yksi pahimmista ylilyönneistä lienee : http://www.discoverypark.com/cameraob.html

Loppuun: yläpuoli jyrsitään yläjyrsimellä ja alapuoli luonnollisesti alajyrsimellä...keskiväli jyrsitään hyvällä tuurilla.

4Kommenttia:

Anonymous Rune kirjoitti...

Saivartelua...Jos oikein ajatellaan tätä Camera Obscura, joka luonnollisesti tarkoittaa Pimeätä huonetta. "Oikeassa" (mikä nyt lienee oikea)tällaisessa camerassa ei käytetä laisinkaan linssejä.

Vielä tästä sinun rakentamasta camerasta voisin sanoa että se muistuttaa enemmän Camera Lucida kun Camera Obscura. Voinhan minä olla vääräsäkin, vai olenko? Kuvat mitkä ovat blogissa (Varkauden näyttely) ovat siitä huolimatta hienoja, olkoon vaikka millä kuvattuja.

P.S...taitavat olla neulanreikäkuvia (pinhole) eikä Camera Obscura kuvia

terv. neulanreikäilijä/valokuvataiteilija Rune

5:22 ip.  
Blogger Tyyne kirjoitti...

Joo, tämä häkkyrä tulee vähän muuhun tarkoitukseen kuin neulanreikökuviin. Kyllä Camera Obscurassa käytettiin linssejä mm. polttovälin lyhentämiseen. Tuossa on tosiaan ykkösen linssi sen takia, ettei tarvitsisi rakentaa niin silmittömän korkeaa häkkyrää. Varkauden kuvilla ja tällä ei ole muuta yhteistä kuin omistajat ;D

8:36 ip.  
Blogger R.C.Snellman kirjoitti...

Moi.
Olisi joskus mukava nähdä toi "häkkyrä" livenä ja minkälaista tulosta saat sillä aikaiseksi.

2:58 ip.  
Blogger Tyyne kirjoitti...

Tarkoituksena on katsella teltan sisällä ympäristön toimintaa ja videoida näkymää. Tämän tarkemmin en vielä tuota voi selostaa, koska tämä on osa erästä projekstia. Myöhemmin toki kerron lisää.

3:55 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home